Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Каталог статей » Natūralioji medicina, vaistinėlė

Patiekalai iš kiaulpienių: maistinga ir gražu

  • 0.0 Reitingas
  • 2109 Peržiūrosов

Parduotuvėse renkantis daržoves ir vaisius dažnai skundžiamės, jog daugelis jų turi daugiau chemikalų nei vitaminų, tačiau pamirštame natūralius būdus, kaip aprūpinti savo organizmą reikalingomis medžiagomis. Kiaulpienės – vienas jų. Tai ne tik puikus būdas paįvairinti meniu, bet ir neįprastas maisto dekoravimo elementas.

Mažina cholesterolį

Šiandien yra atlikta nemažai mokslinių tyrimų, patvirtinančių kiaulpienės poveikį sveikatai. Kiaulpienės gerina ir stiprina bendrą organizmo būklę, normalizuoja medžiagų apykaitą ir kraujospūdį, sumažina cholesterolio kiekį, stabilizuoja virškinamojo trakto veiklą. Kiaulpienės turi labai daug flavonoidų, todėl puikiai veikia kepenis, detoksikuoja organizmą, valo kraują. Taip pat yra naudingos sergant ateroskleroze, hipertenzija, kitomis kraujotakos ir virškinamojo trakto ligomis.

Šiuose augaluose esantys naudingieji junginiai pasižymi skausmą malšinančiu, uždegimus slopinančiu, tonizuojančiu, skysčius varančiu poveikiu. Įdomu, kad kiaulpienė unikali: ji ir kalio šaltinis, ir tuo pačiu diuretikas. Taigi puikiai reguliuoja šių medžiagų pusiausvyrą organizme.

Kiaulpienės turi ne tik daug kalio, bet ir kitų elementų: natrio, mangano, aliuminio, vario, kalcio, vitaminų A, B, E ir C. Ypač jos vertinamos dėl geležies, tad rekomenduojamos esant mažakraujystei. Jų nuoviru gali būti gydomi odos pūliniai, nudegimai. Netgi siūloma naikinti strazdanas ar pigmentines dėmes.

Valgomi ir žiedai

Sveikuoliai tikina, kad kone visos šių augalų dalys gali būti vartojamos tiek maistui, tiek gydymui, ir jei jų nebūtų tiek daug, savo verte ir kaina galėtų prilygti ženšeniui.

Baimintis kiaulpienių kartumo nereikėtų, nes kartumas - tai sveikata. Todėl patartina kasdien suvalgyti po 10 kiaulpienių lapų arba pasigaminti jų salotų. Kiaulpienėms pražydus, vietoj lapų vertėtų valgyti žiedus, maždaug po 5 kasdien. Jų nereikia nė apdirbti - užtenka tiesiog sukramtyti. Pasibaigus žydėjimui, vėl galima kramsnoti lapus. Juos tinka rinkti iki pat rudens.

Jaunų žiedų dedama į salotas ir tyres, į uždarus ir sriubas. Žiedų butonai marinuojami, dažnai su česnakais, ir vėliau vartojami salotoms ir pirmiesiems patiekalams pagardinti, mišrainėms, žvėrienai ir paukštienai gaminti.

Receptai:

Pienių žiedai tešloje

Reikės:

2 puodelių miltų;

2 šaukštelių druskos;

1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;

4 kiaušinių;

80 kiaulpienių žiedų be kotelių;

100 gramų sviesto.

Dubenyje sumaišykite miltus, druską, pipirus. Į atskirą dubenį įskelkite kiaušinius ir išplakite. Tuomet įmerkite pienių žiedus.

Įkaitinkite keptuvę iki vidutinio karštumo ir ištirpinkite sviestą. Išimkite iš kiaušinių plakinio pienių žiedus ir pamirkę į miltus dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepkite kol ant žiedo esanti masė įgaus auksinį atspalvį. Išėmę iš keptuvės, nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Skanaus!

Kiaulpienių pesto padažas

Reikės:

2 puodelių kiaulpienių lapų;

½ puodelio šalto spaudimo alyvuogių aliejaus;

½ puodelio kietojo sūrio;

2 šaukštelių trinto česnako;

½ šaukštelio druskos,

raudonųjų pipirų miltelių (pagal skonį).

Sudėkite visus ingridientus, išskyrus prieskonius, į smulkintuvą ir gerai išplakite. Tuomet įdėkite druskos ir raudonųjų pipirų. Padažas puikiai tinka su makaronais ar žuvimi, taip pat gardinant sriubas.

Žydrūnė Domarkaitė