Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Каталог статей » Mokslas ir technika, IT

Lietuvė Vaiva Kalnikaitė sukūrė vienintelį pasaulyje 3D spausdintuvą, kuris gamina vaisius

  • 0.0 Reitingas
  • 1984 Peržiūrosа

3D spausdinimo technologija atnešė revoliuciją į daugelį sričių, tarp jų ir į virtuvę, pagreitindama ir palengvindama maisto gamybos procesą. O Anglijoje gyvenančios lietuvės Vaivos Kalnikaitės išrastas spausdintuvas daro tai, ko negali joks kitas – gamina vaisius. Tiksliau, vaisių burbuliukus iš natūralių vaisių sulčių, kurių skonis beveik toks pats kaip natūralių vaisių.

Asmeninio archyvo nuotr. / Vaisių 3D spausdintuvo išradėja Vaiva Kalnikaitė

Šio vaisių spausdintuvo prototipą sukūrė bendrovė „Dovetailed“, o idėjos sumanytoja – šios bendrovės įkūrėja, žmogaus – kompiuterio sąveikos (human – computer interaction) doktorantūros studijas Didžiojoje Britanijoje baigusi ir ten gyvenanti lietuvė Vaiva Kalnikaitė.

Vasaros vaisių skonis – ir žiemą

„Mes tyrinėjome žmonių mitybos įpročius. Galvojome, kaip galėtume paįvairinti ir  virtuvės šefų darbą restoranuose paversti kūrybiškesniu bei pakeisti kasdienius mitybos įpročius, – pasakoja V.Kalnikaitė. – Dauguma 3D spausdintuvų gamina įvairių formų produktus, o mes norėjome pagaminti tai, kas būtų neįprasta ir kiltų iš gamtos.“

Viena idėjų buvo sukurti spausdintuvą žmonėms, kurie mėgsta sezoniškumą: daugelyje šalių, tarp jų ir Anglijoje, visi vaisiai valgomi bet kuriuo metų laiku, o lietuviai vaisius valgo daugiau sezoniškai. Todėl, pasak išradėjos, vaisių spausdintuvas puikiai tiktų lietuvių virtuvėje.

V.Kalnikaitės išradimas iš vaisių sulčių gamina vaisių skonio burbuliukus. Vaisiai nuskinami, kai jie būna visiškai prinokę – taip jie išsaugo daugiau vitaminų ir nitratų, – o iš jų pagamintos sultys užšaldomos ir vaisiai „sukuriami“ iš naujo, tik kitokios formos.

„Vaisių skonio burbuliukai labai panašūs į tikrus vaisius. Skonis nėra identiškas, pavyzdžiui, avietėse yra mažų sėklų, kurių pagamintuose vaisiuose negalime atkurti, bet kąsdamas mūsų perkurtą avietę valgai burbuliukus, kurie burnoje sproginėja. Jausmas panašus, lyg valgytum tikrą“ , – aiškina V.Kalnikaitė.

Sulčių burbuliukų gamybai naudojamos ir nekenksmingos cheminės medžiagos – su sultimis sumaišytas kalcis krenta į stiklinį indą su algenitu, o reaguojant algenitui ir kalciui burbuliukai apgaubiami želatino sluoksniu.

„Galima sukurti ir savo vaisius arba perkurti jau pažįstamus. Esame įpratę, kad avietės yra raudonos, bet mes galime tai pakeisti ir išrasti kažką naujo“, – priduria V.Kalnikaitė.

Be to, spausdintuvu galima kurti burbuliukus ne tik iš sulčių, tačiau ir su įvairias skysčiais – alkoholiu, uogienėmis, sriubomis, ir iš lašelių pagaminti sudėtingesnę burbuliukų formą, netgi kvapą ar skonį.

Šiuo metu spausdintuvo prototipui ieškoma finansavimo,o galutinis, dar patobulintas 3 D vaisių spausdintuvo variantas komerciniu būdu bus pradėtas pardavinėti maždaug po metų. Tačiau iki tol išradimą ketinama dar gerokai patobulinti.

„Norėtume pamėginti atspausdinti sudėtingesnius vaisius, tarkime, apelsino skilteles. Pastebėjome, kad labai didelė paklausa obuoliams, bet kad juos gamintume, reikės pakeisti gamybos procesą. Tačiau obuolį atspausdinti įmanoma!“, – šypteli V.Kalnikaitė.

Dovetailed nuotr./3D vaisių spausdintuvas
 
Ne vienintelis išradimas
 

Spausdintuvo išradėja sako, kad tai nėra pagrindinis jų studijos projektas. Netradicinė dizaino studija ir inovacijų laboratorija „Dovetailed“ kuria produktus pagal užsakymus didelėms įmonėms – programinę ir techninę įrangą. Įmonėje dirba 4 skirtingą išsilavinimą turintys darbuotojai, beveik visi baigę doktorantūrą. Taip pat ir V.Kalnikaitė, kuri studijavo Kembridžo ir Šefildo universitetuose ir įgijo daktaro laipsnį. Ji įmonėje vienintelė lietuvė.

Keli iš ankstesnių V.Kalnikaitės išradimų – sistema, kuri gerina žmogaus atmintį, ir prieš ketverius metus išrastas inovatyvus prietaisas „Lambent Shopping Cart Handle“, kuris žmonėms padeda nuspręsti, ką pirkti parduotuvėse.

„Tai toks įrenginys, kuris įspėja apie alerginius produktus, nurodo, kiek juose cukraus ar riebalų ir kitokių medžiagų. Šią ant etiketės pateiktą informaciją sunku suprasti, o mes išradome paprastą įrenginį, kurį naudodami žmonės aiškiai matys produktų sudėtį. Mažai kas žino, kad, pavyzdžiui, šokoladinio torto gabalėlyje yra toks pats kiekis druskos, kaip ir čipsų pakelyje“, – pavyzdį pateikia V.Kalnikaitė.

Vaizdo siužete demonstruojamo įrenginio versija kiek senesnė, šiuo metu jis patobulintas ir vasaros pabaigoje bus pristatytas naujesnis. Dabar „Dovetailed“ derasi su Didžiosios Britanijos prekybos centrais, kurie sutiktų bendradarbiauti.

Источник: Перейти