Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kompiuterija » 2014 » Biržėlis » 12

Renkamės stacionarų kompiuterį: 2014 m.

Pavasaris – atsinaujinimo metas. Ką naujo galėsime įdiegti į savo stacionarius kompiuteris, pabandysime aptarti šioje apžvalgoje. Iš karto norėtųsi užbėgti į priekį ir pasakyti, kad PC komponentų gamintojai atnaujinti savo asortimento neskuba. Džiugu tik tiek, kad konkurencija vertė mažinti kainas – tai gerai atspindi ir komplektacijos, kurios žaliuoja tarsi pavasarinė gamta.

Procesoriai

Jei žiemą kalbėjome, kad praėjęs pusmetis kompanijai AMD buvo „tuščias“, tai pavasarį AMD pagaliau sugebėjo „išstenėti“ porą naujienų. Rinkoje galima sutikti APU Kaveri procesorių – tai 4 branduolių savininkai A10-7700K (3,4 GHz) ir A10-7850K (3,7 GHz) su Steamroller architektūra ir GCN grafika.

Didelio spartos šuolio APU Kaveri nepademonstravo, prilygdami Intel Core i3 (Haswell) procesoriams, nors buvo žadėtas Core i5 produktyvumo lygis.

Galingiausių procesorių segmente AMD ilsisi „žiemos miegu“ – šiame segmente kompanija kovoja su 2012 m. išleistais FX serijos procesoriais! Apie „kolekcinę“ FX-9000 seriją, išleistą 2013 m. viduryje, nekalbėsime dėl šių procesorių kosminių kainų ir beprotiškai didelio energijos suvartojimo lygio.

Ne ką daugiau naujienų ir iš Intel pusės. Senų tradicijų – metų pradžioje pristatyti procesorių su nauja architektūra – kompanija Intel nesilaiko jau kelerius metus iš eilės. Jei remiantis Intel „Tick-Tock“ strategija, stacionarūs 14 nm Broadwell procesoriai turėjo būti pristatyti vėliausiai balandį, o debiutas prekyboje turėjo įvykti birželį, tai dabar jų sulauksime anksčiausiai 2015 m. pradžioje.

Šiemet Intel apsiribos tik Haswell procesorių asortimento atnaujinimo – pamatysime Haswell Refresh modelių, kurie nuo senųjų skirsis taktiniais dažniais ir, savaime suprantama, pavadinimais.

Vaizdo plokštės

Vaizdo plokščių rinkoje judėjimo žymiai daugiau, tačiau visa tai labiau panašu į veikimo imitaciją. Pradėkime nuo kompanijos nVidia, kuri pagaliau „išstenėjo“ pirmuosius Maxwell architektūros grafinius adapterius GeForce GTX 750 ir GTX 750 Ti ir . Tai vidutinės klasės vaizdo plokštės, kurios gali nudžiuginti, iš esmės, tik nedideliu energijos suvartojimo lygiu.

Naujų nVidia vaizdo plokščių su Maxwell architektūra, kurios nudžiugintų didele sparta, galima laukti nebent šių metų antroje pusėje, tačiau tai kol kas yra tik prognozės – pati nVidia savo planų neatskleidžia.

Antrąja nVidia naujiena galima laikyti dviejų GPU vaizdo plokštę GeForce GTX Titan Z, kuris nustebino ypač didele kaina, už kurią galima be vargo įsigyti kelias GeForce GTX 780 Ti, o kartu dar ir liks truputis.

Kompanija AMD, kiek anksčiau pristačiusi savo flagmanus Radeon R9 290X ir R9 290, pavasarį sutiko, žaisdama seną gerą žaidimą – senų vaizdo plokščių pervadinimu. Šiandien gali teigti, kad AMD vaizdo plokščių užima praktiškai visas kainų kategorijas. Nauji pavadinimai gali gluminti, todėl žemiau esanti lentelė leis viską sudėlioti į savo vietas:

Kieti diskai ir SSD

Kietų diskų (HDD) kainos po truputį mažėja, tačiau tempai ne tokie dideli, kaip norėtųsi. Kainų kritimas per ketvirtį sudarė apie 2-4%. Bene labiausiai kainas sumažinusi  kompanija Toshiba. Didieji gamintojai – WD ir Seagate – kainų karo žaisti nežada, juos tenkina ir esama padėtis.

SSD rinkoje stebimas daug aktyvesnis kainų mažėjimas. Šiandien už maždaug 220-230 litų galima įsigyti 120 GB talpos SSD kaupiklį, o 60 GB modeliai atsieis apskritai apie 150 litų. Tokiu būdu, SSD jau nėra toks prabangos dalykas, taigi jį galima vis dažniau sutikti eilinio vartotojo kompiuterio, kuriame jis atlieka sisteminio disko vaidmenį.

Beje, žadėtas spartus SSD diskų su TLC NAND atmintimi pigimas taip pat ir neįvyko. Tokiais SSD šiandien daugiausia prekiauja tik kompanija Samsung. Antra vertus, rinkoje daugybė MLC atmintį turinčių sprendimų, kurie ne tik lenkia TLC pagal ilgaamžiškumo rodiklius, tačiau ir savo kainomis.

Operatyvioji atmintis

Operatyvios atminties kainos ir toliau nedžiugina, nors prekyboje galima rasti ir šiek tiek pigesnių variantų, nei rinkos vidurkis.

4 GB ir 2 x 2 GB komplektai, lyginant su 2012 m. rudenį rinktais kompiuteriais, pabrangę praktiškai dvigubai. Ar kainos artimiausiu metu kris, ekspertai labai abejoja.

Negana to, iš Taivano sklinda gandai, kad 2014 m. III ketvirtyje RAM moduliai dar brangs (to tikisi ne bet kas, o operatyvios atminties modulių rinkos gigantai Kingston ir Nanya). Prognozuojama, kad brangimas sudarys apie 10%. Kiek tai tiesa, pamatysime vasaros pabaigoje – rudens pradžioje.

Stacionarių kompiuterių komplektacijos

Iš karto įspėsime, kad šį kartą sau leidome paimprovizuoti ir pasirinkti daugiau skirtingų gamintojų komponentų, nei anksčiau. Ypač tai gerai bus matyti, kalbant apie korpusus – pavasarį jų pasirinkimas išties gausus.

Eilinį kartą priminsime, jog žalios spalvos kaina – komponentas pigo arba įdėtas pigesnis (to paties/panašaus funkcionalumo, produktyvumo), raudona spalva – to paties komponento kaina padidėjo arba teko komplektuoti su brangesniu.

Šį kartą nebrangų kompiuterį pavyko atpiginti, pasirinkus pigesnius korpusus (atsižvelgėme į eilės skaitytojų kritiką). Kartu įkomplektuotas ir ne toks „smarkus“ maitinimo blokas, kurio pilnai užteks toms užduotims, kurioms ir skirti šie kompiuteriai.

Intel atveju pagaliau atsisakėme Ivy Bridge platformos ir pasirinkome Haswell procesorių bei atitinkamą motininę plokštę. AMD kompiuteris liko su tuo pačiu procesoriumi, kaip ir žiemą. Abiem atvejais turime sutaupėme gerus pusę šimto litų – biudžetiniam kompiuteriui tai iš tiesų nemaži pinigai, juo labiau, kad spartos lygis liko toks pats.

Nebrangus žaidimų kompiuteris, lyginant su žiema, atpigo labai nedaug – 20-40 litų. Tiesa, buvo galima atpiginti dar labiau, pasirinkus ne tokį „prabangų“ korpusą –anksčiau naudoto ir pasiteisinusio Fractal Design Core 1000 rinkoje, deja, nebuvo. Iš pigesnių alternatyvų galima būtų paminėti Chieftec ir Cooler Master siūlomus korpusus.

„Vaizdo plokštė keitėsi, tačiau liko ta pati“ – štai tokį kalambūrą galima pasakyti apie AMD sprendimą vaizdo plokštę Radeon HD 7850 (su ja komplektavome anksčiau) pervadinti į Radeon R7 265. Spartos lygis padidėjo dėl pakeltų taktinių dažnių, tačiau esminio skirtumo tarp jų nėra.

Žaidimų gerbėjams skirtuose kompiuteriuose nusprendėme įdiegti galingesnę vaizdo plokštę, nei tai darėme žiemos komplektacijose – vietoj Radeon HD 7870 pasirinkome GeForce GTX 760. Tiems, kam toks variantas per brangus, gali rinktis AMD grafinį adapterį – jis pigesnis, bet kartu ir lėtesnis.

Dar vienas pokytis – tai nuo 4 GB iki 8 GB padidintas operatyvios atminties kiekis. Tokį pokytį lėmė rinkoje pasirodantys žaidimai, kurių rekomenduojamuose reikalavimuose jau kalbama apie 6 GB ar net 8 GB operatyvios atminties. Tokių žaidimų dar nėra labai daug, tačiau ateityje, tikėtina, jų tik daugės.

Pakeisti korpusai ir maitinimo blokai – šį kartą pirmenybę atidavėme neseniai išbandytam Cooler Master N300 ir moduliniam Chieftec maitinimo blokui (anksčiau turėjome reikalų su Enermax Ostrog korpusu  ir Corsair VS 550W maitinimo bloku).

Iš naudingų priedų galima paminėti SSD duomenų kaupiklį, kuris yra dažnas svečias ne tik žaidimų kompiuteriuose.

Praktiškas darbinis kompiuteris nuo žaidimams skirtos sistemos skiriasi ne per daugiausiai. Atsisakėme galingos vaizdo plokštės. Vietoj jos mums labai pravers spartus duomenų kaupiklis, pavyzdžiui, 120 GB talpos SSD.

Dirbantiems su profesionaliomis 3D programomis galima rekomenduoti tam skirtas vaizdo plokštes, priklausančias AMD FirePro ir nVidia Quadro serijoms. Tokiu būdu, bus galima optimaliai išnaudoti kompiuterio galimybes.

Kadangi procesorių ir vaizdo plokščių gamintojai per paskutinius tris mėnesius kažko įspūdingo nepasiūlė, turime tą patį komplektą, kaip ir žiemą (tik su šiek tiek galingesniu ir brangesniu maitinimo bloku). Tiesa, pavyko sutaupyti beveik 140 litų – juos bus galima drąsiai išleisti vienam ar kitam legaliam žaidimui.

Būtina pažymėti, kad pasiūlyti variantai nėra „šventa karvė“, todėl komentaruose visuomet galima (ir būtina) siūlyti savo versijas – galbūt galima buvo parinkti kažką „daug geresnio“, o mes jį pražiopsojome.

Pastaba: parenkant kompiuterių komponentus, nebuvo keliama užduotis surinkti nei maksimaliai pigų, nei maksimaliai brangų kompiuterį. Buvo siekiama surinkti optimalų pagal kainos/spartos/patikimumo santykį, atsižvelgta į kompiuteriams keliamus reikalavimus.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar