Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Statyba, remontas, medžiagos » 2014 » Balandis » 5

"Donato židiniai " - Kapsulės – pakuros

Šia informacija norime Jus supažindinti ir padėti apsispręsti kokią krosnelę ar atviro židinio pakurą pasirinkti. Kaip tinkamai ją eksploatuoti bei prižiūrėti. Kiekvienas pasirinktas variantas turi savų privalumų ir trūkumų.

Kapsulė

Kapsulės pasirinkimą nulemia židinio paskirtis. Jei židinys Jūsų namuose tarnaus ne tik interjero detalė, bet ir atliks šildymo funkciją, tai rekomenduojama rinktis didesnio galingumo kapsulę. Statant židinį, kuris atliks tik dekoratyvinę funkciją, kapsulę reikėtų rinktis su dideliu stiklu, pakeliamomis durelėmis arba rinktis atvirą židinį.

Židinys, namuose atliekantis šildymo funkciją, gali apšildyti visą namą. Šildymo kokybė priklauso nuo gerai parinktos kapsulės, tai yra nuo kapsulės galingumo. Prie kapsulės yra jungiami ortakiai ir ventiliatoriaus pagalba ortakiais apšildomos patalpos.

Kapsulės turi būti saugios, kokybiškos ir praktiškos. Geresnės kokybės kapsulės turi dvigubas sieneles, kurios garantuoja didesnį židinio saugumą ir didesnį šilumos kiekį.
Geros kokybės kapsulėse yra deflektoriai. Kapsulėje įmontuotas deflektorius neleidžia karščiui iš karto patekti į kaminą ir grąžina liepsną atgal į degimo kamerą. Taip susidaro antrinis degimas, kuris palaiko šilumą kapsulėje.
Kapsulės tarnavimo laikas priklauso nuo eksploatavimo ir gamintojo.

Židinio kapsulės/pakuros būna:

  • Ketaus
  • Plieninės skardos
  • Plytų

Ketaus židinio kasetės vidus sudarytas iš atskirų detalių, kurios sumontuotos tarpusavyje taip, kad turėtų laisvumą. Tai yra didelis privalumas, nes įkaitęs ketus nuo temperatūros plečiasi, o vėsdamas traukiasi. Laisvumas gelbsti kapsulę nuo sutrūkimo. Šios kasetės, antro degimo pagalba, gerai išlaiko ir išskiria šilumą. Tačiau reikia pastebėti, kad ne visos ketaus kasetės turi antrinį degimą ir suodžių valymo nuo stiklo funkciją. Tai galima įvardinti kaip trūkumą, kuris sukelia vartotojui papildomų nepatogumų – šildant patalpas bei židinio eksploatavimui.
Ketaus paviršius būna padengtas karščiui atspariais dažais. Šios kapsulės dažniausiai naudojamos židiniuose, kurių paskirtis yra patalpų šildymas.

Plieninės kasetės susideda iš 2-4 mm storio skardos. Paviršius padengtas ugniai atspariu laku. Degimo kameros vidus išklotas 2-4 cm šamoto plokštėm, kurios atspindi didžiąją karščio dalį ir neleidžia kasetei perkaisti. Plieninės kapsulės, kaip ir ketaus, gali turėti suodžių valymo nuo stiklo funkciją. Pagrindinis trūkumas, su kuriuo susiduria naudotojai, įsigiję plieninės skardos kasetę – nuo šlapių malkų suskilinėja šamotinė apsauginė plokštė ir nuo karščio deformuojasi plieno kasetė. Tokia kasetė atrodo neestetiškai ir tampa nebetinkama tolesniam naudojimui.
Plieninių kasečių tarnavimo laikas trumpesnis nei ketaus kapsulių, tačiau jos yra pigesnės ir daugiausia naudojamos dekoratyviniuose židiniuose.

Plytų pakuros mūrijamos iš šamotinių ir molinių plytų. Ne visiems patinka ketaus ar plieninės kapsulės, todėl tokie užsakovai renkasi atvirą, iš natūralių medžiagų mūrijamą židinio pakurą. Atvira, spragsinčia liepsna deganti ugnis namams suteikia prabangos akcentą ir sustiprina jaukumą. Tokį degantį židinį be priežiūros palikti draudžiama, nes atviro tipo židinys neturi durelių, kaip ketaus ar plieninės kasetės. Ilgesniam laikui palikus atvirą židinį be priežiūros, spragsinčios malkos gali sukelti gaisrą. Toks židinys reikalauja daugiau atidumo bei priežiūros.
Dažniausiai atviras židinys šildo patalpą, kurioje jis stovi.

"Donato židiniai"

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar